12

Γλάστρες


 1. ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ

Όταν σχεδιάζετε πώς θα φτιάξετε τον κήπο σας, το πρώτο που θα πρέπει να διαλέγετε είναι οι γλάστρες. Με τις κατάλληλες οι πρασινάδες σας θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουν σωστά και θα χρειάζονται
λιγότερη φροντίδα. Σκεφτείτε τους διαθέσιμους χώρους σας και κάντε ό,τι θα κάνατε για κάθε άλλο δωμάτιο του σπιτιού σας:
  • Μετρήστε το χώρο για να βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες δε θα δείχνουν ούτε πολύ μεγάλες ούτε πολύ μικρές
  • Δώστε προσοχή στο βάρος. Μπορεί το μπαλκόνι σας ή η ταράτσα σας να αντέξει το βάρος από τις ζαρντινιέρες με το χώμα, την κοπριά και τα φυτά?
  • Αν τοποθετήσετε τις γλάστρες ψηλά, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά και σωστά στερεωμένες ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πέφτοντας να προκαλέσουν ατύχημα.
  • Στις μεγάλες γλάστρες το χώμα αργεί να ξεραθεί, αντίθετα στις μικρές χάνει πολύ γρήγορα όλη την υγρασία του, ειδικά μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα. Προτιμήστε τις πρώτες. Εξάλλου το να ποτίζουμε μερικές μεγάλες γλάστρες χρειάζεται λιγότερο χρόνο από το να ποτίζουμε πολλές μικρές

Λάβετε υπ' όψιν σας το χώρο που θέλετε να διακοσμήσετε και διαλέξτε «δοχεία» ταιριαστά με το περιβάλλον του. Οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φυτέψουμε τα φυτά μας, από ένα παλιό μαρμάρινο νιπτήρα μέχρι ένα παλιό τενεκεδάκι χρωμάτων. Το δοχείο που θα διαλέξετε μπορεί να είναι ό,τι φανταστείτε, αρκεί να έχει σωστή αποστράγγιση νερού. 
 2. ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΩΜΑ και ΛΙΠΑΣΜΑ

Το μείγμα του χώματος που θα βάλετε είναι το πιο σημαντικό όταν φυτεύετε τις γλάστρες σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να πάρετε χώμα από κάποιο γειτονικό κήπο, γιατί μπορεί να περιέχει βακτήρια, ανεπιθύμητους σπόρους ή άλλους μικροοργανισμούς, βλαβερούς για τα φυτά. Επίσης, δε θα έχει τα κατάλληλα συστατικά που τα λουλούδια χρειάζονται. Για να διασφαλίσετε το ότι θα έχουν την καλύτερη ευκαιρία να μεγαλώσουν σωστά αγοράστε το μείγμα του χώματος και λιπάσματος από κάποιο φυτώριο. Εκεί θα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα από τρία βασικά μείγματα:
  • Peat-based composts Το μείγμα από τύρφη που κρατάει την υγρασία, οπότε χρειάζεται λιγότερο πότισμα. Είναι το καλύτερο για να φυτέψετε τα εποχιακά σας λουλούδια, αφού είναι πολύ ελαφριά και ιδανική για κρεμαστά καλάθια. Δυστυχώς όμως δεν είναι διόλου οικολογική, γιατί σκάβοντας τους βάλτους για να τη βγάλουν καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον και εκλύεται μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αντ' αυτής μπορείτε να προτιμήσετε λίπασμα πολλαπλών χρήσεων με εναλλακτικά συστατικά. Προσπαθήστε όμως να μην τα αφήσετε ποτέ να στεγνώσουν εντελώς γιατί μετά είναι πολύ δύσκολο να αποκαταστήσετε την αφυδάτωσή τους. 
  • Soil-based compost Το μείγμα από κοπριά που είναι βαρύτερο, βοηθάει την αποστράγγιση και κρατά τα θρεπτικά συστατικά για μεγαλύτερο διάστημα. Είναι ιδανικό για τα πολυετή φυτά.  Καλό χώμα τέτοιου είδους είναι το John Innes, το οποίο δεν είναι όνομα εταιρίας αλλά μια πρωτότυπη συνταγή και έρχεται σε διάφορες μίξεις κατάλληλη για διάφορες εργασίες φυτέματος. 
  • Τέλος, μπορεί  να χρειαστεί να σκεφτείτε και το μείγμα από ericaceous compost, που είναι κατάλληλο για δύσκολα φυτά όπως το ροδόδενδρο, οι αζαλέες και οι καμέλιες που δε μεγαλώνουν καλά σε χώμα που περιέχει ασβέστη. Φροντίστε το χώμα τους να μένει πάντα ελαφρά υγρό και τις πολύ ζεστές μέρες ψεκάζετέ τα με νερό.
 3. ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ

Το παράδοξο με τις γλάστρες είναι ότι πρέπει πάντα να είναι καλά ποτισμένες αλλά ταυτόχρονα να έχουν καλή αποστράγγιση. Αν είναι πλημμυρισμένες, οι ρίζες των φυτών θα σαπίσουν και το φυτό σας κάποια στιγμή θα πεθάνει. Για να το αποφύγετε σιγουρευτείτε ότι η τρύπα της αποστράγγισης είναι η ανάλογη, αλλιώς ανοίξτε μερικές μόνοι σας. Σκεπάστε τον πάτο με κομμάτια από σπασμένες πήλινες γλάστρες ή μεγάλες πέτρες. Έτσι θα εμποδίσετε το χώμα να φεύγει σιγά σιγά με το πότισμα. Τα πολυστυρενικά chips είναι επίσης κατάλλληλα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε μεγαλύτερες γλάστρες που το βάρος πρέπει να κρατηθεί όσο το δυνατό μικρότερο. Μια χρήσιμη συμβουλή: προσπαθείτε να ακουμπάτε τις γλάστρες σας πάνω σε τούβλα ή μικρά πήλινα ποδαράκια ώστε να αφήνετε ελεύθερη την τρύπα της αποστράγγισης. 
4. ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΦΥΤΑ


Είναι απαραίτητο να διαλέγετε φυτά κατάλληλα για το μέρος που επιλέγετε. Αν αγοράσετε τα φυτά σας από το ΙΚΕΑ τότε τα φυτά έχουν επάνω τους ένα καρτελάκι με πληροφοριες που θα βοηθήσουν στις αποφάσεις σας. Τα μεγάλα φυτώρια έχουν καρτελάκια με λιγότερες πληροφορίες, αλλά έχουν ειδικευμένο προσωπικό που θα μπορέσει να σας βοηθήσει, οπότε μη φοβηθείτε να ρωτήσετε ό,τι χρειάζεστε.  Άλλη ιδέα είναι να δείτε τι φυτρώνει σε κοντινούς σας κήπους. Αν οι ποικιλίες που βλέπετε πηγαίνουν καλά, τότε πιθανότητες είναι και αντίστοιχα φυτά να μεγαλώσουν το ίδιο καλά και στη βεράντα σας. Σκεφτείτε επίσης πώς θα ταιριάξετε με χαρακτήρα τα χρώματα, τα ύψη, τα είδη των φυτών και το μέγεθος των φύλλων τους. Δε χρειάζεται να είναι εξωτικά ή σπάνια αυτά που θα διαλέξετε, απλά  να συνδυάζονται πετυχημένα.
5. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα ξηρό και καλό θα ήταν να εγκαταστήσετε μια μικρή δεξαμενή νερού που θα μαζεύει νερό από τις σωληνώσεις του σπιτιού. Μια άλλη ιδέα είναι να ανακυκλώνεται το νερό από τη μπανιέρα ή το νιπτήρα, έχοντας όμως υπ' όψιν σας ότι αυτό το νερό περιέχει απορρυπαντικά, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για ορισμένα φυτά όπως τα acid-loving plants. Το πόσες φορές χρειάζεται να ποτίζετε τα φυτά σας εξαρτάται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, οπότε για να είστε σίγουροι ελέγξτε αν το χώμα είναι ξηρό. Καλό είναι να κρατάτε τις γλάστρες σας σε σκιερά και σκεπασμένα μέρη για να αποφύγετε την ξηρασία από τον έντονο ήλιο ή τον αέρα. Παρακάτω αναφέρουμε μερικά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στο να περιορίσετε το συχνό πότισμα:
  • Μείγματα χώματος που περιέχουν στοιχεία που κατακρατούν την υγρασία και μπορούν να απορροφήσουν εκατοντάδες φορές το βάρος τους σε νερό ή ειδικοί κόκκοι που μπορείτε να τους αναμείξετε με το χώμα.
  • Μini ποτιστικά συστήματα (αυτόματο πότισμα) που τοποθετούνται στη βάση των φυτών σε μία λακουβίτσα. Μπορείτε να βρείτε πολλά μεγέθη για ολες τις ποσότητες των φυτών.
  • Μια φτηνή εναλλακτική λύση: κόψτε ένα πλαστικό μπουκάλι στη μέση και βάλτε το λαιμό του μεσα στο χώμα. Γεμίστε το μπουκάλι με νερό και αυτό σιγά σιγά  θα απελευθερώνεται στις ρίζες του φυτού.



 Αν σας αρέσει το άρθρο και θέλετε να συνεχίσει να υπάρχει αυτη η ιστιοσελίδα κάντε 1 κλικ στην παρακάτω διαφήμιση.





    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου