12

Γιατί ορισμένα λουλούδια μυρίζουν όμορφα;

Πασσιφλόρα λέγεται λουλούδι του Πάθους Passion Flower fyta λουλουδι δεντρα φυτα

Καταρχάς πρέπει ν καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει κάτι άσχημο ή όμορφο όταν μιλάμε για μορφές ζωής, αλλά μορφές ζωής εξειδικευμένες, σε ένα τρόπο ζωής.
Συγκεκριμένα τα λουλούδια και κάποια έντομα, αποτελούν διαφορετικές μορφές ζωής, αλλά με αλληλοεξαρτημένο τρόπο ζωής.
Τα λουλούδια χρειάζονται τα έντομα για την επικονίαση, μία διαδικασία απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό του είδους του φυτού, αφού προφανώς χωρίς πολλαπλασιασμό δεν θα υπήρχαν φυτά.
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενό μας άρθρο, επικονίαση ονομάζεται η διαδικασία μεταφοράς και εναπόθεσης γύρης από το ένα φυτό στο άλλο, για την αναπαραγωγή τους.
Όμως και τα έντομα απολαμβάνουν πλεονεκτήματα από την διαδικασία αλλιώς δεν θα την έκαναν. Συγκεκριμένα, τα έντομα λαμβάνουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που τους παρέχει το φυτο ως δέλεαρ, σε υγρή μορφή, το νέκταρ των φυτών.
Μια συμφωνία οπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.
Ποιος όμως ο λόγος για τον όποιο έχουν έντονα και  όμορφα  χρώματα;
Απλούστατα γιατί είναι η καλύτερη μορφή διαφημίσεις. Όσο πιο ταιριαστό με το γούστο των πελατών το προϊόν, τόσο πιο εξασφαλισμένη η επιτυχία του.
Όλος περιέργως για τον ίδιο ακριβώς λόγο υπάρχουν φυτά που μυρίζουν άσχημα με άσχημα χρώματα. Φυσικά όταν λεμέ άσχημα εννοούμε άσχημα για τα ανθρώπινα γούστα.
Ο λόγος λοιπόν είναι ότι δεν επικονιαζουν όλα τα φυτά χαριτωμένες πεταλούδες και μελισσούλες, αλλά και μύγες που τους αρέσει η μυρωδιά και το χρώμα του σάπιου κρέατος .
Αρκετά παχύφυτα και κάκτοι υπάγονται σε αυτοί την κατηγορία.
Οπότε εάν αρπάξετε το μεγάλο εντυπωσιακό  λουλούδι της Stapelia grandiflora και η μυρωδιά σας φανεί αποκρουστική, τοτε είναι σίγουρο, χώνετε την μύτη σας σε ξένες υποθέσεις.
 Αν σας αρέσει το άρθρο και θέλετε να συνεχίσει να υπάρχει αυτη η ιστιοσελίδα κάντε 1 κλικ στην παρακάτω διαφήμιση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου