12

Γκαζόν: βασίκες εργασίες εγκατάστασης χλοοτάπητα

grass γλαζον γρασίδι χλοοτάπητας
Το γκαζόν δεν είναι επιστήμη. Χορτάρι που συνήθως δεν βοσκιέται είναι και στα σίγουρα με λίγη προσοχή μπορείτε να φυτεύσετε μόνοι  σας, ένα ωραίο γκαζόν στον κήπο σας.
Η εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι σχετικά εύκολες ακόμα και για εναν αρχάριο, άλλα σίγουρα σε κάποια σημεια θα χρειαστείτε κάποια μηχανήματα όπως μικρο τρακτέρ , εκτός και αν ο κήπος είναι μικρός και τον σκάψετε μόνοι σας.


Εργασίες:
  • Πρώτα θα χρειαστεί το χώμα ένα καλό φρεζάρισμα και έπειτα ψιλοχωματισμός του εδάφους. Δεν είναι απαραίτητο  να έχετε τρακτέρ αφού συνήθως για μεσαίους κήπους η δουλεία γίνεται από έναν άνθρωπο σε μια μέρα.
  • Βελτίωση για τα συνεκτικά εδάφη με την προσθήκη τύρφης  . Η ποσότητα της τύρφης είναι σχετική με την ποιότητα του εδάφους και εκτιμάται κατά περίπτωση, άλλα συνήθως καλύπτουμε όλη την επιφάνεια  του εδάφους με τύρφη.
  • Ισοπέδωση με τσουγκράνες, ώστε να μην υπάρχουν κλίσεις, διαφορετικά θα λιμνάζει νερό σε εκείνα τα σημεία του εδάφους.
  • Ξαναπερνάμε το έδαφος με τις  τσουγκράνες, κυρίως για να απομακρύνουμε πέτρες και σβώλους χώματος.
  • Προσθήκη χούμου, συνήθως είναι απαραίτητη και στα σίγουρα θα κάνει καλό. Αποφύγετε την κοπριά, περιέχει πολλούς σπόρους ζιζανίων και οπωσδήποτε αποφύγετε τα χημικά.
  • Σπέρνουμε το σπόρο προσέχοντας να μην αφήσουμε κενά σημεία στο έδαφος.
  • Με μικρά κτυπήματα της τσουγκράνας ανακατεύουμε το σπόρο με το χώμα. Δεν τραβάμε όπως συνήθως.
  • Κυλίνδρισμα, ώστε ο σπόρος να έρθει σε καλή επαφή με το χώμα. Εάν δεν έχετε δικό σας κύλινδρο ( εάν έχετε θα μας έκανε μεγάλη απορία) μπορείτε να δανειστείτε από το φυτώριο που αγοράσατε όλα τα φυτά και λιπάσματα. Άλλος ένας λόγος να αποφεύγετε τα πολυκατάστημα.
  • ΚΑΛΟ ΠΟΤΙΣΜΑ και δεν είναι ευχή είναι κανόνας. Οπωσδήποτε ένα καλό πότισμα μετά το τέλος της διαδικασίας.
Προσέχουμε:
Την πίεση  του νερού. Πριν κάνετε οτιδήποτε απλώστε τα λάστιχα ΜΑΖΙ με τα μπεκ και κάντε δοκιμές ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε σωστά σχεδιάσει το άπλωμα τού λάστιχων ποτίσματος. Μετά θα είναι πολύ αργά. Για μεγάλους κήπους καλό είναι να το αφήσετε σε επαγγελματίες.
Όχι  σπορά γκαζόν σε καύσωνα. Στη περίοδο που το γκαζόν μεγαλώνει (2 εβδομάδες) δεν θέλει ακραίες θερμοκρασίες. Οπότε και δεν φυτεύουμε στα μέσα καλοκαιριού. Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή.
Δεν πατάμε το γκαζόν. Μετά το πότισμα και μέχρι το πρώτο κούρεμα δεν πατάμε το γκαζόν ακόμα και εάν ξεχάσαμε κάτι στο σημειο αυτό. Να είστε σίγουροι ότι οι πατημασιές θα αφήσουν κενά στο γκαζόν αργότερα.
Αυτόματο πότισμα. Εάν έχετε βάλει τα λάστιχα σωστά ή εάν έχετε μικρό κήπο, μια ή 2  παροχές είναι αρκετές, όποτε ένα αυτόματο πότισμα των 40 ευρώ σας καλύπτει και εξασφαλίζει το σωστό πότισμα.

 Αν σας αρέσει το άρθρο και θέλετε να συνεχίσει να υπάρχει αυτη η ιστιοσελίδα κάντε 1 κλικ στην παρακάτω διαφήμιση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου