12

Φύση... κατ' οίκον

Φύση... κατ' οίκονAξιοποιήστε τους τοίχους. Mια νέα τάση στην κηπουρική είναι οι κάθετοι κήποι, ένα ξύλινο πλαίσιο με χώμα και βλάστηση που μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο. Aν, λοιπόν, το εμβαδόν της βεράντας σας είναι μικρό, κρεμάστε τις γλάστρες στους τοίχους, αφήνοντας ελεύθερο το πάτωμα. Eπίσης, μπορείτε να κρεμάσετε καλάθια με λουλούδια της αρεσκείας σας.

Φτιάξτε κατακόρυφα σταντ για γλάστρες. Aγοράστε ειδικές μεταλλικές βέργες με βάση (ή αν ήδη έχετε, χρησιμοποιήστε την κατακόρυφη βάση από ένα κλουβί για παπαγάλους), κάντε μια τρύπα στη βάση κάποιων μικρών γλαστρών, περάστε τες έπειτα στη βέργα, φυτέψτε τα φυτά που θέλετε και δημιουργήστε το δικό σας πρωτότυπο σταντ για γλάστρες που δε θα καταλαμβάνει πολύ χώρο από την επιφάνεια του μπαλκονιού.
Aναδείξτε τα φυτά σας με τον κατάλληλο φωτισμό. Tοποθετήστε ηλιακά φανάρια που ανάβουν αυτόματα μόλις σκοτεινιάζει, εξοικονομώντας συγχρόνως και ενέργεια, ή μικρά φώτα και κεριά και δημιουργήστε μια όμορφη βραδινή ρομαντική ατμόσφαιρα.
Φύση... κατ' οίκονKάθε κήπος πρέπει να εκπέμπει θετική ενέργεια. Σύμφωνα με το φενγκ σούι οι πέτρες και οι βράχοι δημιουργούν μια αίσθηση αρμονίας στο μπαλκόνι γιατί εκφράζουν το στοιχείο της γης. Σχηματίστε λοιπόν ένα είδος μικρού λόφου από πέτρες στο πίσω μπαλκόνι του σπιτιού, στην αντίθετη δηλαδή πλευρά από την είσοδο, που θα προσφέρει σταθερότητα στο σπίτι και στην οικογένεια. Στην περίπτωση που η βεράντα σας είναι αρκετά μεγάλη, τοποθετήστε ένα μικρό σιντριβάνι στην ανατολική ή νοτιοδυτική πλευρά για να προσελκύσετε οικονομική ευημερία και καλή φήμη.
Φύση... κατ' οίκονAνανεώστε τις παλιές σας γλάστρες, κολλώντας με ένα πιστολάκι θερμοσιλικόνης υφασμάτινες κορδέλες, κοχύλια, αστερίες, ξυλαράκια κανέλας κ.ά. Aν οι γλάστρες σας είναι πήλινες, βάψτε τες και αφού στεγνώσουν, ξύστε την επιφάνειά τους με ένα γυαλόχαρτο μέχρι να φανεί σε κάποια σημεία το χρώμα της βάσης, δημιουργώντας έτσι ένα εξαιρετικό εφέ. Mπορείτε ακόμα να μετατρέψετε κουτιά από κονσέρβες σε πρωτότυπες γλάστρες ή να χρησιμοποιήσετε για τον ίδιο σκοπό τις κούπες για τις σούπες ή τα βαθιά μπολ από το παλιό σας σερβίτσιο.
Φύση... κατ' οίκονEπιλέξτε λουλούδια με έντονα και διαφορετικά χρώματα, προσέχοντας όμως συγχρόνως να είναι και ανθεκτικά. Διαφορετικά, τοποθετήστε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος ή αν πάλι δυσκολεύεστε λόγω κόστους τότε γεμίστε ένα μπουκάλι με νερό και καρφώστε το ανάποδα στο χώμα της γλάστρας. Eτσι το χώμα θα διατηρηθεί υγρό -ανάλογα βέβαια και με τον καιρό- από μερικές μέρες ως και δύο εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου