12

Φασκομηλιά ή αλιφασκιά ή Σάλβια (Salvia fruticosa)


salvia σαλβιαΦασκομηλιά
ή αλιφασκιά ή Σάλβια (Salvia fruticosa):
Η φασκομηλιά είναι ένα φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά και ύψος μέχρι 50εκ. Τη συναντάμε συχνά στην Ελλάδα και προτιμάει άγονα εδάφη, κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Χρησιμοποιείται σαν αφέψημα.
Aνήκει στο γένος των Αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών Σάλβια.

Τα φύλλα του είναι επιμήκη, χνουδωτά και παχιά, χρώματος λευκοπράσινου. Τα άνθη του φύονται κατά σπονδύλους, έχουν χρώμα ανοιχτό βιολετί και η άνθιση διαρκεί από το Μάιο ως τον Ιούνιο.
Χαρακτηρίζεται από έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και σαν καρύκευμα.
Το αιθέριο του έλαιο ( φασκομηλόλαδο ) είναι άχρωμο ή ερυθροκίτρινο και περιέχει σαπωνίνες , πικρές ουσίες , τερπένες, ρητίνη και θουγιόνη. Τα φύλλα του δε, τα οποία και είναι τα μέρη τα του τα οποία καταναλώνουμε,  έχουν αντισηπτικές , αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.
Έκτος από ρόφημα χρησιμοποιείται και για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση μικρών τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας.
Στην μαγειρική χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό χοιρινού κρέατος άλλα  και του ξιδιού,  ενώ όπως και το θυμάρι, θεωρείται και μελισσοτροφικό φυτό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας.
Γεγονός που συχνά παραβλέπεται είναι ότι πρέπει η χρήση του να γίνεται με σύνεση γιατί η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση που οφείλεται κυρίως στην ουσία θουγιόνη που υπάρχει στο φυτό. Η χρηση του με μέτρο επιβάλλεται εάν θέλουμε μόνο τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου