12

Οι πιο κοινές και σημαντικότερες ασθένειες της τριανταφυλλιάς.

roseΜια εισαγωγή στις σημαντικότερες και πιο κοινές ασθένειες των τριανταφυλλιών ώστε να ξέρετε πως να προφυλαχτείτε, αλλά και να αναγνωρίζετε την ασθένεια ώστε να μπορείτε να αντιδράσετε έγκαιρα
Μυκητολογικές ασθένειες
Οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλουν τις τριανταφυλλιές είναι κυρίως το ωίδιο, η μαρσόνια, η βοτρύτιδα, τα καρκινώματα, ο περονόσπορος, το βερτιτσίλιο και η σκωρίαση


Ωίδιο (Μπάστρα):
H πιο διαδεδομένη ασθένεια. Εμφανίζεται κυρίως όταν κατά το πότισμα ή για άλλο λόγο βρέχουμε τα φύλλα ή όταν οι τριανταφυλλιές μας είναι φυτεμένες σε σκιερά μέρη. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα, το παχύ στρώμα  σαν λευκό χνούδι’, πάνω στα νέα φύλλα, στους βλαστούς και τα μπουμπούκια.
Οι νεαροί βλαστοί, παραμορφώνονται  (αυξάνεται το μέγεθος τους) και τελικά καταστρέφονται . Το φύλλωμα επίσης παραμορφώνεται, -κατσαρώνει-  χάνεται η ομοιομορφία του χρώματος του και τελικά πέφτει. Τα μπουμπούκια που δεν έχουν ανθίσει, είναι δυνατόν να καλυφθούν εντελώς από το άσπρο παχύ χνούδι΄.

Μαρσόνια (Μαύρη κηλίδα):
Στην επιφάνεια του φύλλου εμφανίζονται μαύρες κηλίδες σε κυκλικό σχήμα. Συνήθως υπάρχει και κιτρίνισμα. Αποτέλεσμα είναι η πρόωρη πτώση των φύλλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και ολική φυλλόπτωση, τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπεία της ασθένειας είναι οι τριανταφυλλιές να εξασθενούν, να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις χειμωνιάτικες παγωνιές ή στην κακή συντήρηση, να εμφανίζουν καρκινώματα στα κλαδιά και τελικά ξεραίνονται.
Η μαρσόνια επίσης προσβάλει τα φυτά εξαιτίας της υπερβολικής υγρασίας. Εάν το νερό μείνει στα φύλλα για 6 ώρες τότε είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εστία μόλυνσης.

Εντομολογικές ασθένειες
Οι εντομολογικές ασθένειες που προσβάλουν τις τριανταφυλλιές είναι κυρίως τα κοκκοειδή, οι θρίπες, φυλλοφάγα έντομα, και μελίγκρες

Μελίγκρες (αφίδες-ψείρες):
Αρθρόποδα έντομα πτερυγωτά (Pterygota) που κατατάσσονται στις φυλές της οικογένειας των Αφιδιδών (Aphididae) η οποία ανήκει στην υποδιαίρεση των Στερνορύγχων (Sternorhyncha) της τάξεως των Ημιπτέρων (Hemiptera).
Το χρώμα τους διαφέρει (ανοιχτό κίτρινο, σκούρο κόκκινο, πράσινο κλπ). Απομυζούν τους χυμούς της τριανταφυλλιάς με το ρύγχους τους, αφήνοντας παράλληλα ένα κολλώδες μελίτωμα το οποίο και συσσωρεύεται στο φύλλωμα. Μέσα στο μελίτωμα αναπτύσσεται o μύκητας της καπνιάς ο οποίος και μαυρίζει τα προσβεβλημένα φύλλα.
Το πρόβλημα δημιουργείται όταν πολυπληθείς ομάδες επιτεθούν μαζικά στο εξωτερικό υπέργειο τμήμα των φυτών, και κυρίως στα μαλακά ή νέα βλαστάρια, στα μπουμπούκια και φύλλα και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.
Τετράνυχος:
Ο τετράνυχος επιτίθεται σε πολλά κηπευτικά και ανθοκομικά φυτά: ντομάτες, αγγούρι, πιπεριά, φράουλα,  ζέρμπερα κ.α.
Διατρέφονται από τα φύλλα, απομυζώντας τους χυμούς με αποτέλεσμα κίτρινες κηλίδες να δημιουργούνται στην επιφάνεια των φύλλων. Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι o ιστός, που είναι ιδιαίτερα εμφανής εάν η προσβολή έχει μεγάλη έκταση.
Το άκαρι του κόκκινος (Red ) ή δίστικτος τετράνυχος (Two-Spotted) είναι μικροσκοπικό και αόρατο με γυμνό μάτι.
Το φθινόπωρο πέφτουν σε κατάσταση διάπαυσης (διαχειμάζουν) στα αγριόχορτα ή πολυετή φυτά του κήπου, παράλληλα το χρώμα τους αλλάζει και γίνεται κοκκινωπό, κατάσταση από την οποία εξέρχονται την άνοιξη, όταν αρχίσει η άνοδος της θερμοκρασίας.
Ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση τους είναι το πολύ ζεστό και ξηρό.
σχηματίζει αραχνώδεις ιστούς στην κάτω επιφάνειά τους
Πηγή μόλυνσης μπορεί να είμαστε και εμείς οι ίδιοι καθώς μεταφέρετε και στα ρούχα, εάν έχουμε προηγουμένως ακουμπήσει κάποιο μολυσμένο φυτό.
Όταν προσβάλει ένα φυτό, σχηματίζει αραχνώδεις ιστούς στην κάτω επιφάνειά τους, που παραμορφώνουν τα φύλλα, παράλληλα το φύλλο παίρνει ένα καφέ χρώμα.
Εξαιτίας της αποζυμησης των χυμών, είναι δυνατόν να εξασθενήσει τελείως ένα φυτό.

 Αν σας αρέσει το άρθρο και θέλετε να συνεχίσει να υπάρχει αυτη η ιστιοσελίδα κάντε 1 κλικ στην παρακάτω διαφήμιση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου