12

Σπορείο για φυτά: εύκολη κατασκευή

plants-care
Σπορείο: εύκολη κατασκευή
Εάν έχετε σπόρους μπορείτε να έχετε φυτά, η διαδικασία είναι απλή και χωρίς κόστος, συγκριτικά δε με αγορά έτοιμων φυτών η διαφορά είναι τεραστία, ενώ δεν περιορίζεστε στα άνοστα υβρίδια του εμπορίου, αφού μπορείτε εύκολα να δανειστείτε σπόρια από παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες.
Φυσικά η εύκολη λύση είναι τα έτοιμα σπορεία εμπορίου, αλλά μπορείτε να φτιάξετε μονοί σας, το δικό σας πολύ εύκολα.
Για την κατασκευή σπορείου θα χρειαστείτε:

Α)
-σπόρους επιλογής σας
-πλαστικά ποτηράκια: Εάν είναι από αλκοόλ τα πλένουμε ελαφρά
-χώμα
κατασκευή σπορείου Α:
Το σπορείο Α δεν είναι κατασκευή, αλλά απλό φύτευμα, των σπορών στα ποτηράκια, αφού πρώτα τους ανοίξουμε τρύπες για να φεύγει το νερό.
Β)
-σπόρους επιλογής σας
-ξύλινο καφάσι
-φύλλο πλαστικό
-χώμα
κατασκευή σπορείου Β:
Στρώνουμε το φύλλο πλαστικό μέσα στο καφάσι ώστε το νερό να μην παρασέρνει το χώμα από τα κενά των ξύλων. Ανοίγουμε στο πλαστικό τρύπες ώστε να μην λιμνάζουν τα νερά, με ένα μικρό καρφί. Προσέχουμε οι τρύπες να είναι τόσο μικρές όσο το καρφί, διαφορετικά το χώμα θα παρασύρετε μέσα από αυτές.  Πρόσθετε χώμα και είστε έτοιμοι.
Και τα δυο σπορεία, θα δώσουν αποτελέσματα εξίσου καλά. Η διαφορά έγκειται στην ευκολία μεταφύτευσης, καθως στην Β περίπτωση πρέπει να υπάρχει απόσταση 5 εκατοστών μεταξύ των φυτών, για την εύκολη μεταφύτευση.
Επισης, ο Β τρόπος είναι πιο συνηθισμένος για μικρούς σπόρους.

Διαδικασία

-Σπόροι:
αποφεύγουμε τα υβρίδια και προτιμούμε παραδοσιακούς ελληνικούς σπόρους, τους όποιους είτε αγοράζουμε από φυτώρια ή τους ανταλλάζουμε/ χαρίζουμε με άλλους καλλιεργητές. Οι παραδοσιακοί σπόροι, έχουν ασύγκριτα καλύτερη γεύση από ότι τα άνοστα υβρίδια, πολύ μικρότερη ανάγκη για φυτοφάρμακα και μεγαλύτερες αντοχές, τόσο στην ξηρασία, όσο και στις ασθένειες.

-χώμα:
για είναι το χώμα αφράτο χρησιμοποιούμε τύρφη με κομποστ & κοπριά χωνεμένη σε αναλογίες:
τύρφη 40%
κοπριά 40%
κομποστ 20%
η τύρφη δεν παρέχει θρεπτικά συστατικά, αφού εχει ελάχιστα στη σύσταση της, επιτρέπει όμως στο σπόρο να αναπτυχτεί εύκολα, προσδίδοντας μια χαλαρή συνοχή στο μίγμα.
Η κοπριά και το κομποστ, δίνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο σπόρο που θα οδηγήσουν σε γρήγορη ανάπτυξη & υγεία φυτά
Τέλος, αφού συγκεντρώσουμε τα υλικά μας, αναμιγνύουμε, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα με μικρούς κόκκους.
-Φύτευση
Ποτηράκια: εάν φυτεύουμε σε ποτηράκια τα γεμίζουμε με το μείγμα φύτευσης σε ύψος 5 εκατοστών. Παίρνουμε χοντρό σύρμα ή πρόκα, με αναπτήρα ζεσταίνουμε το άκρο του και τρυπάμε το πλαστικό ποτήρι χωρίς να σπάσει. Η τρύπες θα γίνουν στον πάτο του ποτηριού για να φεύγει το νερό. Κάνουμε μια τρυπούλα με μολυβάκι βάθους 1εκ. (2εκ για τους μεγάλους σπόρους), φυτεύουμε και σκεπάζουμε το σπόρο με χώμα.
Χώμα:
Εάν φυτεύουμε απευθείας σε χώμα ή στο σπορείο Β και οι σπόροι μας είναι πολύ μικροί, (π.χ. μαρούλι, μαϊντανός) παίρνουμε μια μικρή ποσότητα σπορών και μια μεγαλύτερη ποσότητα χώματος και τα ανακατεύουμε. Ο λόγος που το κάνουμε είναι για να διανείμουμε τούς σπόρους πιο εύκολα σε ισες αποστάσεις, χωρίς να χρειαστεί να ανοίγουμε τρυπούλες.
Για μεγάλους σπόρους δεν είναι απαραίτητο, καθως τους βλέπουμε εύκολα με το μάτι.
Πότισμα:
Αφού γίνει η διανομή των σπορών, σκεπάζουμε με χώμα και ποτίζουμε προσεκτικά, ώστε να μην ανακατέψουμε το χώμα, καθως οι σπόροι θα βρεθούν στην επιφάνεια και  θα αναδιανεμηθούν εντελώς στην τύχη, εξαρτώμενοι από τη ροη του νερού. Ένα ποτιστήρι με πολύ ψιλές τρυπούλες είναι η καλύτερη λύση ή ένα πολύ καλό πιστολι ποτίσματος με δυνατότατα νεφωσεις, ( την οποία μέχρι στιγμής έχω βρει μόνο στην Gardena).
Το χώμα πρέπει να είναι, πάντοτε, ελαφριά βρεγμένο. Χρειάζεται προσοχή, καθως είναι εύκολο να ρίξετε υπερβολικό. Πρέπει λοιπόν όταν βυθίζουμε το δάκτυλο μας στο χώμα να μην τρέχει νερό, απλά να νιώθουμε την υγρασία.

Αφού τελειώσει η φύτευση και το πότισμα, σκεπάζουμε με εφημερίδες για 1-2 ημέρες και υστέρα τις αφαιρούμε και τοποθετούμε το σπορείο μας σε άπλετο φως.
Το φυτώριο χρειάζεται ζέστη, για αυτό πάντοτε το βράδυ το σκεπάζουμε, με φύλλο πλαστικό ή ένα χοντρό πανί. Στα επαγγελματικά φυτώρια, υπάρχουν θερμάστρες, που εξασφαλίζουν σταθερή θερμοκρασία, στα επιθυμητά επίπεδα.

 Αν σας αρέσει το άρθρο και θέλετε να συνεχίσει να υπάρχει αυτη η ιστιοσελίδα κάντε 1 κλικ στην παρακάτω διαφήμιση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου