12

Τι να φυτέψω – κλαδέψω τώρα;



Αν είστε λάτρεις του… κλαδευτηριού, τότε το φθινόπωρο είναι η εποχή σας. Η ανάπτυξη του καλοκαιριού θα χρειαστεί τώρα «συμμάζεμα». Εκτός από το κλάδεμα όμως, θα πρέπει επίσης να «ταΐσετε» τα φυτά σας με λίπασμα πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας, ενώ λαχανικά, βολβοί, αλλά και μια σειρά λουλουδιών ενδείκνυνται για καλλιέργεια αυτή τη περίοδο.


* Λαχανικά. Ήρθε η εποχή για να ετοιμάσετε τον λαχανόκηπο των ονείρων σας. Φυτέψετε κουνουπίδια, σπανάκι και μπρόκολα αφού πρώτα έχετε σκάψει ελαφρά το ανώτερο επίπεδο του χώματος και τοποθετήσει εκεί μικρή ποσότητα λιπάσματος ή κοπριάς. Η εποχή ενδείκνυται επίσης και για να φυτέψετε πράσα, κρεμμύδια, κουκιά, σκόρδα (ξεχωρίστε τις σκελίδες και τοποθετήστε τις σε βάθος περίπου πέντε εκατοστών από την επιφάνεια), καθώς και πατάτες. Αν είστε λάτρεις των μυρωδικών, τότε σκεφτείτε να ρίξετε μερικά σπόρια από μαϊντανό, σέλινο ή άνηθο σε μικρά γλαστράκια τα οποία θα αφήσετε σε ένα προστατευμένο από τις βροχές σημείο στο μπαλκόνι σας. Σε αντίθεση με τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατανάλωση μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, τα αρωματικά αυτά φυτά θα είναι έτοιμα προς κατανάλωση μέσα σε λίγες ημέρες.

* Βολβοί. Είναι «υπεύθυνοι» για μερικά από τα ομορφότερα άνθη και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να… επενδύσετε σε αυτούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ασφόνδυλους, νεραγκούλες, φρέζες, τουλίπες, ανεμώνες, υάκινθους, φούλια, καθώς επίσης ζουμπούλια, νάρκισσους, και ανεμώνες.

* «Φθινοπωρινά» λουλούδια.
Αν δεν έχετε την απαραίτητη υπομονή για να φυτέψετε βολβούς και να περιμένετε μέχρι αυτοί να μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα λουλούδια όπως χρυσάνθεμα, πανσέδες ή κυκλάμινα από το φυτώριο και να τα μεταφυτέψετε σε δικές σας γλάστρες. Χρώμα και άρωμα στον κήπο ή τα παρτέρια μας μπορούν ακόμα να δώσουν τα μοσχομπίζελα, τα οποία θα χρειαστούν κάποια πέργκολα για να αναρριχηθούν, καθώς και οι πιπερίτσες.

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να παραμελήσετε τα φυτά που έχετε ήδη στο μπαλκόνι ή στον κήπο, όπως π.χ. οι τριανταφυλλιές οι οποίες θα αντέξουν λίγο καιρό ακόμα μέχρι να αρχίσουν να χάνουν σιγά – σιγά τα μπουμπούκια τους. Αφαιρέστε οποιαδήποτε φύλλα με μαύρα στίγματα και τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα φροντίζοντας ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα.

Κλάδεμα αυτήν την εποχή θέλουν οι ορτανσίες, οι λεβάντες και οι σάλβιες, οι οποίες θα ανθίσουν ξανά με τον ερχομό της Άνοιξης, ενώ μπορείτε να κλαδέψετε και τα γεράνια, τα οποία δεν αποκλείεται να ανθίσουν ξανά μέχρι τα «γερά» κρύα.

 Αν σας αρέσει το άρθρο και θέλετε να συνεχίσει να υπάρχει αυτη η ιστιοσελίδα κάντε 1 κλικ στην παρακάτω διαφήμιση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου