12

Πρόληψη – Συντήρηση – Λίπανση τριανταφυλλιών

rose_roses_flowerΟι τριανταφυλλιές έκτος από υπέροχα φυτά και υψηλής αντοχής σε καιρικές συνθήκες είναι και ευπρόσβλητες σε διάφορες ασθένειες, στο βαθμό που δε συνιστάται η χρήση τριανταφυλλιάς σε μείγματα κομπόστ. Οι ασθένειες που μπορούν να πλήξουν τις τριανταφυλλιές διαφέρουν ανάλογα το κλίμα της περιοχής και την ποικιλία του φυτού.
Ο πλέον εύκολος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη και η σωστή συντήρηση και η επιλογή του κατάλληλου φυτού από το φυτώριο κατά την αγορά.

Πρόληψη – Συντήρηση – Λίπανση τριανταφυλλιών
Έκτος από να προλαμβάνει τις ασθένειες η πρόληψη βοηθάει να έχουμε υγιής και ωραίες τριανταφυλλιές, γεμάτες λουλούδια.  Δεν είναι κάτι δύσκολο αφού απαιτεί, για ένα μεσαίο κήπο με τριανταφυλλιές μια ώρα δουλείας κάθε μήνα.
Η πρόληψη, αναφέρεται κυρίως στην σωστή επιλογή των φυτών και στη απομάκρυνση των άρρωστων τριανταφυλλιών έγκαιρα. Η συντήρηση είναι ο τακτικός έλεγχος και η προγραμματισμένη εκτέλεση εργασιών. Η λίπανση είναι μέρος της πρόληψης αφού εξασφαλίζει υγιή φυτά και πρέπει να αποτελεί μέρος της συντήρησης.
Επιλογή υγιούς τριανταφυλλιάς
Όταν θα πάμε στο φυτώριο ή garden center για να την αγορά φυτών, πρώτα θα κάνετε μια βόλτα στο χώρο. Αυτό που ψάχνετε δεν είναι το πόσο καθαρό είναι, αλλά το πόσο υγιή είναι τα φυτά του. Πρέπει να έχουν όλα, πλούσια ανάπτυξη και να μην υπάρχουν ξερά ή σπασμένα κλαδιά ή  μαραμένα φύλλα τα οποία είναι ένδειξη ασθενειών. Ειδικά κατά την επιλογή τριανταφυλλιών αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί για αναζήτηση καινούριου φυτωρίου.
Λίστα εργασιών για Πρόληψη – Συντήρηση – λίπανση τριανταφυλλιών
κόβουμε όλα τα σπασμένα κλαδιά,  ένα πόντο πριν το σπάσιμο με ένα πολύ καλό ψαλίδι κηπουρικής, ώστε να δημιουργηθεί μια καθαρή τομή. Εάν το αφήσουμε, ένα σπασμένο κλαδί μπορεί να αποτελέσει εστία μόλυνσης και ανάπτυξης παθογόνων οργανισμών.
  • κόβουμε όλα τα σπασμένα κλαδιά,  ένα πόντο πριν το σπάσιμο με ένα πολύ καλό ψαλίδι κηπουρικής, ώστε να δημιουργηθεί μια καθαρή τομή. Εάν το αφήσουμε, ένα σπασμένο κλαδί μπορεί να αποτελέσει εστία μόλυνσης και ανάπτυξης παθογόνων οργανισμών.
  • κλείνουμε την τομή, με ειδικό υλικό από γεωπόνο η  gardencenter.  Δεν είναι απαραίτητο αλλά είναι κάλο να γίνεται ως μέτρο προφύλαξης.
  • κόβουμε όλα τα άρρωστα κλαδιά
  • κόβουμε όλα τα ξερά κλαδιά
  • εάν εντοπίσουμε κάποιο άρρωστο φυτό, το ξεριζώνουμε έκτος και αν είναι μεγάλο σε ηλικία ή σπάνιο, οπότε και κόβουμε λίγα κλαδιά ή φύλλα για να τα πάμε για εξέταση στον γεωπόνο
  • καίμε σε μια γωνία του κήπου όλα τα κλαδιά, ανάλογα με τον τύπο του κήπου η στάχτη είναι εξαίρετο βελτιωτικό χώματος. Εάν δεν είστε σίγουροι, ότι είναι απαραίτητη σε κάποιο φυτό, σκορπίστε την αραιά σε όλο τον κήπο.
  • λιπαίνουμε τακτικά
  • ποτίζουμε τακτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου