12

Φυτά που φέρνουν καλή τύχη για τη νέα χρονιά

Φυτά με «μαγικές ιδιότητες», τα οποία θα αλλάξουν την ενέργεια του χώρου φέρνοντας μας καλή τύχη το νέο έτος.




Ο κήπος του χειμώνα


Γιασεμί γυμνανθέςΌσοι θελήσετε να διαμορφώσετε τον κήπο ή τη βεράντα σας αυτή την περίοδο, θα πρέπει να επιλέξετε εποχιακά φυτά που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και το σημαντικότερο, να ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα δίνοντας μια όμορφη πινελιά στο στο μουντό του τοπίο.
Μερικά φυτά που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε για τον κήπο μας αυτή την περίοδο είναι:

Προστασία των φυτών από το χιόνι και τον πάγο


xioni3Συμβουλές για την προστασία των φυτών
από το χιόνι και τον πάγο. Η σωστή επιλογή
του φυτικού υλικού ώστε να εναρμονίζεται
με τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής
είναι πριν από οτιδήποτε άλλο το σημαντικότερο
μέτρο πρόληψης για την αποφυγή μεγάλων
προβλημάτων από το χιόνι και τον πάγο.

Γκαζόν: βασίκες εργασίες εγκατάστασης χλοοτάπητα.

Το γκαζόν δεν είναι επιστήμη. Χορτάρι που συνήθως δεν βοσκιέται είναι και στα σίγουρα με λίγη προσοχή μπορείτε να φυτεύσετε μόνοι  σας, ένα ωραίο γκαζόν στον κήπο σας.
Η εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι σχετικά εύκολες ακόμα και για εναν αρχάριο, άλλα σίγουρα σε κάποια σημεια θα χρειαστείτε κάποια μηχανήματα όπως μικρο τρακτέρ , εκτός και αν ο κήπος είναι μικρός και τον σκάψετε μόνοι σας.

Σχεδιασμός κήπου και έξυπνες λύσεις

Σχεδιασμός κήπου και έξυπνες λύσεις
Μια σωστή προσέγγιση  μπορεί να σας κερδίσει  χώρο και χρήμα. Ας δούμε με άλλο μάτι κλασσικές προσεγγίσεις:
  • Εάν έχετε μικρό κήπο σχεδιάστε το σκεπαστό γκαράζ και την ψησταριά να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Μόνο το 30% του συνολικού εμβαδού της ψησταριάς είναι οργανικός χώρος ( για την εστία) ο υπόλοιπος χώρος είναι κενός . Θα χρειαστείτε και ένα τραπέζι που μεταφέρετε εύκολα.

Πρόληψη – Συντήρηση – Λίπανση τριανταφυλλιών

rose_roses_flowerΟι τριανταφυλλιές έκτος από υπέροχα φυτά και υψηλής αντοχής σε καιρικές συνθήκες είναι και ευπρόσβλητες σε διάφορες ασθένειες, στο βαθμό που δε συνιστάται η χρήση τριανταφυλλιάς σε μείγματα κομπόστ. Οι ασθένειες που μπορούν να πλήξουν τις τριανταφυλλιές διαφέρουν ανάλογα το κλίμα της περιοχής και την ποικιλία του φυτού.
Ο πλέον εύκολος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη και η σωστή συντήρηση και η επιλογή του κατάλληλου φυτού από το φυτώριο κατά την αγορά.

Συνθήκες περιβάλλοντος που καλλιεργείται το Ιπποφαές

Το ιπποφαές είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί και να παράγει καρπούς από το  υψόμετρο του επιπέδου  της θάλασσας μέχρι το  υψόμετρο των 2000m. Στη Ρωσία  υπάρχουν ενδημικά είδη  του ιπποφαούς που καρποφορούν σε υψόμετρα μεταξύ 1200m και 2000m.
Το εύρος των θερμοκρασιών μέσα στο οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί είναι  πολύ μεγάλο και ευρίσκεται μεταξύ -43ο C και 40ο C.
Το ιπποφαές μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία ποικιλία εδαφών τα οποία μπορεί να είναι γόνιμα ή λιγότερο γόνιμα ή ακόμη και σε

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΥΤΟ: ΙΠΠΟΦΑΕΣ

Το Ιπποφαές περιέχει πάνω από 15 υπέρ αντιοξειδωτικές ουσίες και θεωρείται η τέλεια υποστήριξη σε πολλές θεραπείες.
Στον κατάλογο των φυτών με γνωστές στην σύγχρονη επιστήμη φαρμακευτικές ιδιότητες το Ιπποφαές κατέχει μια από τις πιο διακεκριμένες θέσεις.Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά της γης και προηγείται κατά πολύ της εποχής των παγετώνων. Αυτοφύεται σε μορφή θάμνου στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Στις εκστρατείες

Χριστουγεννιάτικες συνθέσεις για να στολίσετε το σπίτι σας

Τα Χριστούγεννα είναι γεγονός και κάθε σπίτι θα γεμίσει με γιορτινή διάθεση. Δεντράκια κάθε είδους, πολύχρωμες γιρλάντες, χειροποίητα κεριά, πανέμορφες πιατέλες, δώρα θα στολίσουν τα περισσότερα σπίτια και φέτος.
Παρόλο που το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο στολίζω κάθε χρόνο είναι το κλασικό πλαστικό, γιατί λυπάμαι τα φυσικά δεντράκια που θυσιάζονται κάθε χρόνο στον εορταστικό βωμό, λατρεύω το άρωμα των φυτών του δάσους στο σπίτι. Έτσι σκέφτηκα να αξιοποιήσω μερικά φυσικά κλαδιά που κλάδεψαν οι κηπουροί στον εργασιακό μου χώρο και μαζί με μερικά ακόμα που έκοψα από τον κήπο μου, δημιούργησα μια πανέμορφη σύνθεση που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.
Μερικά κλαδιά από τούγια, κυπαρίσσι, πεύκο, δάφνη του Απόλλωνα, πικροδάφνες, αγγελικούλες και λιγούστρα, αποτέλεσαν την

Συλλογή, Συντήρηση και Αποθήκευση βοτάνων

Η σωστή συλλογή, αποξήρανση, διατήρηση και αποθήκευση των βοτάνων παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για την προστασία των  ίδιων των φυτών, αλλά για να εξασφαλιστεί  ότι θα αποδώσουν στο μέγιστο τις θαυματουργές τους ιδιότητες.
Αρχικά πρέπει να σκεφτούμε ότι θα συλλέξουμε μόνο όση ποσότητα βοτάνων μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε και όχι όση μπορούμε να συντηρήσουμε, μιας και δεν ενδείκνυται να τα φυλάσσουμε για περισσότερο από ένα χρόνο.
Μεγάλη σημασία έχει ο σωστός τρόπος που συλλέγουμε τα βότανα και τα αρωματικά φυτά, καθώς δε γίνεται μια συγκεκριμένη εποχή. Εξαρτάται σημαντικά από το ποια μέρη του φυτού θέλουμε να συλλέξουμε, από την φύση του κάθε φυτού αλλά και σε ποια περιοχή φυτρώνει.

Δημιουργήστε μια πράσινη γωνιά με αρωματικά φυτά

herb-gardenΔημιουργήστε τη δική σας μικρή συλλογή από αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας και αξιοποιήστε τις μοναδικές ιδιότητές τους χρησιμοποιώντας τα είτε στην κουζίνα, είτε για να ενισχύσετε την υγεία σας.
Αν έχετε μπαλκόνι, καλλιεργήστε τα μέσα σε ζαρντινιέρες, σε τελάρα ή σε μεγάλες γλάστρες, ακόμα και σε βαρέλια. Φροντίστε να τους βάλετε πιατάκια με ρόδες, ώστε να μπορείτε να τα μεταφέρετε αν χρειαστούν περισσότερο φως ή πρέπει να τα μετακινήσετε για να τα

Η λύση είναι ο φλοιός πεύκου !!!

Θέλετε να σταματήσετε να βγάζετε και να ψεκάζετε τα αγριόχορτα; Η λύση είναι ο φλοιός πεύκου

Ο φλοιός πεύκου είναι ένα από τα σημαντικότερα υλικά πλέον για την κηποτεχνία. Στην ελλάδα δεν είναι ακόμη πολύ γνωστός. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα αν τον χρησιμοποιήσουμε για εμάς είναι ότι
από την ημέρα που θα τον τοποθετήσουμε στα παρτέρια , γλάστρες ή στον κήπο μας μέσα σε έναν χρόνο περίπου θα
σταματήσει η ανάπτυξη ζιζανίων (αγριόχορτα). Έτσι η κουραστική δουλειά του ξεχορταριασματος και ο ψεκασμός με επικύνδυνα

Συμβουλές Eποχών


ΑΝΟΙΞΗ


  • Κάνουμε και τα τελευταία κλαδέματα τα οποία δεν έχουν γίνει
  • Σκαλίζουμε καλά το χώμα και το αφήνουμε λίγο να ηρεμήσει αφού σύντομα θα βάλουμε τα εποχιακά ανοιξιάτικα λουλούδια μας
  • Κάνουμε έλεγχο στο αυτόματο πότισμά μας και αλλάζουμε μπαταρίες